PAUL CARRACK – ANOTHER SIDE OF PAUL CARRACK

Het songrepertoire van de momenteel 69- jarige Britse singer-songwriter, componist en multi-instrumentalist Paul Carrack is zo divers en uitgebreid dat we besloten hebben om er niet verder in detail op in te gaan. Hij maakte in zijn lange muzikale carrière deel uit van diverse groepen zoals ‘Ace’, ‘Roxy Music’, ‘Sqeeze’ en ‘Mike + The Mechanics’. Hij componeerde heel wat hits voor andere artiesten zoals Linda Ronstadt, Diana Ross, Tom Jones, ‘The Eagles’ en Jools Holland en hij ging op tournee met o.a. Elton John, Eric Clapton, Ringo Starr, B.B. King en bands als ‘The Pretenders’, ‘The Smiths’ en ‘Madness’. Daarnaast mag hij ook terrugblikken op een zeer succesvolle loopbaan als soloartiest waarin hij zeventien albums uitbracht waarvan de zeer mooie plaat “These Days” in 2018 de laatste in het rijtje vormde.

Nu komt Paul Carrack ons toch wel wat verrassen met een opvallend nieuw project dat hij samen uitvoert met de ‘SWR Big Band And Strings’. ‘SWR’ staat voor ‘Südwestrundfunk’, een nieuwszender die werkt voor de Duitse regio’s Baden-Württemberg en Rheinland-Pfalz. Deze ‘SWR Big Band’ werd al in 1951 (Carrack’s geboortejaar) door bandleider Erwin Lehn opgericht als het ‘Südfunk-Tanzorchester’. Hij bleef er actief als leidende orkestmeester tot 1992 en maakte de momenteel uit bijna 30 leden bestaande band beroemd als begeleiders van grote jazz- en swing-producties.

‘Paul Carrack featuring The SWR Big Band And Strings’ speelden in Stuttgart samen dertien hits uit het repertoire van Paul Carrack in een live-setting die voor een televisiespecial zowel op plaat als op video werd opgenomen en nu op de platen- en dvd-markt verschijnt onder de titel “Another Side Of Paul Carrack”. De meest bekende songs die u op dit album kunt horen zijn de ‘Ace’-hit “How Long”, de meer dan 100 jaar oude en ontzettend vaak gecoverde ballad “Danny Boy”, het van Cole Porter en Frank Sinatra gekende “I’ve Got You Under My Skin”, de Etta James-klassieker “At Last” (zie 2e video), het voor ‘The Eagles’ geschreven liedje “Love Will Keep Us Alive” en “The Living Years”, de grootste hit van ‘Mike + The Mechanics’ uit 1988.

Minder gekend is het op de eerste video te beluisteren liedje “What’s Shakin’ On The Hill”, een song uit het album “Party Of One” van Nick Lowe uit 1990 en ook het nummer “I Don’t Know Enough About You” dat al in 1946 een hitje was voor Peggy Lee zal wellicht wat minder bekend in de oren klinken, net als “You Don’t Know Me” dat in 1956 voor het eerst werd uitgebracht door de Amerikaanse pop- en countryzanger Eddy Arnold.

Alle liedjes werden in een voor big band geschikt jazz-arrangement gestoken en ook de wijze waarop Paul Carrack deze songs brengt werd helemaal aangepast aan het big band-genre. Dat is toch wel even wennen als u vertrouwd bent met de popsongs zoals hij die in een normale uitvoering brengt. Ter compensatie voor al de geannuleerde concerten omwille van de coronacrisis kan dit album echter een waardig alternatief bieden, in afwachting van zijn voor België en Nederland geplande concerten van dit jaar die in de hoop op betere tijden voorlopig allemaal netjes verplaatst werden naar 2021.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Carrack-UK

video